Wat is Postbus 42?

Wat is Postbus42.nl? 

Postbus 42 is de vraagbaak voor al je vragen aan de rijksoverheid. Eén loket, nooit meer zoeken en meteen een antwoord op je vraag. Zo zou het moeten. En wij denken dat het kan. Geïnspireerd door het oude Postbus 51. Met de techniek van vandaag. 

Waarom Postbus 42? 

Postbus 42 komt tegemoet aan de behoefte van burgers om alle informatie van de overheid op één plek te kunnen vinden. Eén digitaal loket. Dankzij nieuwe zoektechniek met AI (artificial intelligence) kan dat. Deze techniek ‘begrijpt’ een vraag, kan verbanden leggen en vervolgens antwoord geven. Indien gewenst kan hij het voor je samenvatten of simpeler zeggen. Daar moeten we gebruik van maken. Het draagt bij aan een betere en een meer persoonlijke dienstverlening door de overheid. Postbus 42 is een kijkje in de toekomst. 

Hoe betrouwbaar zijn de antwoorden van Postbus 42? 

Overheidsinformatie moet betrouwbaar zijn. Daarom zijn alle antwoorden van Postbus 42 gebaseerd op de informatie van Rijksoverheid.nl. Ook moet je kunnen zien waar de AI zijn antwoord vandaan haalt: informatie moet herleidbaar zijn tot de bron. De links naar de bronnen staan daarom in het antwoord. Zo kun je controleren of AI je vraag goed heeft begrepen en het antwoord van de AI klopt. (Iets dat bij ChatGPT, een veelgebruikte toepassing van AI, nu niet kan.) 

Welke techniek gebruikt Postbus 42?

Postbus 42 is grotendeels gemaakt met Open Source software. We zijn nu nog voor een klein stukje afhankelijk van ChatGPT om te helpen het antwoord te formuleren. Het liefst willen we daar vanaf, maar daarvoor zijn de Open Source alternatieven nog niet goed genoeg. Het doet ons goed dat de Nederlandse overheid werkt aan een veilig, Nederlands alternatief voor ChatGPT. Want wij zien een internet voor ons waarbij niet een paar AI-orakels aan de andere kant van de wereld de dienst uitmaken, maar een internet met heel veel kleine eigen AI's. Een internet waarbij AI op een slimme manier is geïntegreerd in jouw website. 

Wie maakt Postbus 42? 

Wij zijn SWIS. Wij ontwikkelen websites en applicaties die organisaties ondersteunen bij hun digitale evolutie. Wij geloven sterk in een open internet en willen bijdragen aan een positieve digitale toekomst. Postbus 42 laat zien hoe dat er wat ons betreft uitziet voor de rijksoverheid. Maar onze techniek is natuurlijk ook geschikt voor jouw website. Op Vragen.ai kun je hierover meer lezen en een demo aanvragen voor jouw content. 

Wat was Postbus 51 ook alweer? 

Postbus 51 was een Nederlandse overheidsorganisatie die kort na de Tweede Wereldoorlog ingesteld werd als centraal loket waar burgers terecht konden met vragen aan de Rijksoverheid. De naam is afgeleid van het voormalige postadres: postbus 51 te Den Haag. Postbus 51 is vooral bekend vanwege de campagnespotjes op radio en televisie. 

Wat is het antwoord op de Ultieme Vraag over het Leven, het Universum en Alles? 

42

Ook AI inzetten om je bezoekers beter te bedienen?

Neem contact op